www.soL.org.tr
Gençliğe sunulan model yelpazesi geniş
19 Mayıs 2008, Pazartesi

Geçtiğimiz hafta medyada yer verilen bir anket, gençlerin eğilimlerinden çok düzenin gençlere sundukları hakkında fikir verdi. Örnek alınabilecek isimler olarak Rahmi Koç, Acun Ilıcalı, Polat Alemdar, Tayyip Erdoğan, Deniz Baykal sıralanmıştı. Listede elbette son haftalarda gençlerin asıl listesinden indirilmek için hayli çaba harcanan Deniz Gezmiş yok. Anket televizyonda en çok eğlence programlarını izleyen gençliğin muhafazakâr olduğunu da ortaya koyuyordu!

soL Geçtiğimiz hafta medyada geniş yer bulan ve gençliğin temel yönelimlerini ölçtüğü öne sürülen bir anket, piyasacılık, gericilik ve Amerikancılık yağmurunun nasıl bir kafa karışıklığı yarattığını iyi bir şekilde ortaya koydu. Ayrıca belirlenmiş yanıt setleri de kafa karışıklığının ötesine geçip bir kişilik bölünmesi yaşandığını düşündürüyor.

Ankara Genç İşadamları Derneği'nin (ANGİAD) yaptığı araştırmanın, "Türk gençliğinin sosyo-politik tercihlerini ve alışkanlıklarını ortaya koyduğu" öne sürüldü. Dar bir örnekleme sahip olan araştırma, Ankara'nın çeşitli ilçelerindeki 18-30 yaş arası, 1694 kişi üzerinde yapılan bir anket çalışmasına dayanıyor.

"Türkiye'de yaşayan bir genç olarak kendinize kimi örnek alıyorsunuz" sorusuna, gençlerin yüzde 14.03'ü anne ya da babasını örnek gösterdi. Anne ve babayı, yüzde 12.07 ile Rahmi Koç izlerken, gençlerin yüzde 10.34'ü Acun Ilıcalı, 10.20'si ise Polat Alemdar'ı örnek aldığını belirtti. Gençler siyasiler arasında da "Yüzde 8.18'i Başbakan Erdoğan'ı, yüzde 2.06'sı ise Deniz Baykal'ı örnek alıyoruz" dedi.

Aynı gençlere okuma, izleme alışkanlıkları sorulduğunda yüzde 53.17'si ise gazete okumadığını, okuyanların yüzde 35.87'lik büyük oranı sadece spor sayfasını okuduğunu ifade etti. Yüzde 60.1 televizyonda en çok eğlence programlarını izlediklerini belirtirken  yüzde 20.67'si yerli dizileri, yüzde 16.79 yarışma programları izlediğini söyledi. Gençlerin haberler ile kültürel programlara ilgi göstermemesi dikkat çekti. Yüzde 7.51'i haberleri izliyorum derken, 3.05'i ise kültürel programlar, 6.12'si ise 'yabancı dizileri izliyorum" dedi.

Acun olmak isteyen, eğlence programı izleyen aynı gençliğin yüzde 30'u de kendini "muhafazakâr" olarak tanımladı. Yüzde 84'ü "başörtüsü sorun olmamalı" dedi. "Siyasi yelpazede kendinizi nerede tanımlarsınız" sorusuna sunulan seçenekler doğrultusunda yüzde 20.21'i "milliyetçi-muhafazakâr", yüzde 18.11 kendisini laik, yüzde 13.12'si muhafazakâr-liberal, yüzde 12.74'ü sosyal demokrat, yüzde 3.42'si İslamcı, yüzde 3.25'i liberal ve yüzde 1.97'si ise sosyalist olarak yanıt verdi. Aynı gençlere ABD ile ilişkiler nasıl bakıldığı, ülkenin bağımsızlığı, kamuya ait değerlerin satılması, özelleştirmeler konusunda ne düşündükleri, işsizlik, yoksulluk gibi konularda ise soru yöneltilmedi.

Ankette yine yöneltilen sorular doğrultusunda gençliğin en çok TSK ve "dini" kurumlara güvendiği, AB konusunda "kararsız" olduğu (yüzde 43'ü Türkiye'nin AB'ye girmesine karşı), baş örtüsü sorun olmamalı dediği ve yüzde 76'sının eşcinselliği onaylamadığı ortaya çıktı.

yazici   mail